Weerbericht Europa

Weerbericht Europa

18 jan. 2020

Een groot deel van Centraal- en West-Europa krijgt komende dagen met rustig winterweer te maken. In de Alpen schijnt de zon na het weekend volop en is het volop genieten van de wintersport. In Spanje wordt het juist bar en boos en is kans op zware regen- en onweersbuien. Beter weer is te vinden in Italië, want daar blijft het op een enkele bui na droog.

West-Europa

Frankrijk
Komende tijd is het in het midden en noorden heerlijk winterweer. Het blijft droog en de zon laat zich regelmatig zien. Wel kan regionaal mist ontstaan. In het zuiden komen buien voor en waait het bovendien stevig. In Parijs is het 7 graden. Na het weekend daalt het kwik naar 5 graden. In de Alpen is het koud en blijft het de hele dag vriezen. De zon schijnt volop en dat maakt het heerlijk weer.

Groot Brittannië
Voorlopig is het rustig winterweer met weinig wind. Dit weekend schijnt de zon volop. Na het weekend krijgen het midden en noorden met veel wolkenvelden te maken. In het zuiden blijft het vrij zonnig. Wel kan regionaal mist ontstaan. In Londen is het een graad of 7. In de Schotse steden loopt de temperatuur na het weekend op naar 9 graden. Daarbij is kans op een enkele bui.

Zuid-Europa

Italië
Er trekken enkele buien over het land en daarbij kan in de Dolomieten en de hoge delen van de Apennijnen sneeuw vallen. Komende dagen blijft het overwegend droog. Wel zijn er vrij veel wolkenvelden. In Milaan is het na het weekend 7 graden. In Rome loopt de temperatuur op van 13 naar 17 graden op dinsdag. Ook in het zuiden wordt het een graad of 17.

Portugal
Aanvankelijk is het buiig weer, maar komende dagen wordt het droog met flink wat zon. De temperatuur gaat omlaag van lokaal 18 graden in het weekend naar 12-15 graden na het weekend. Door de stevige noordoostenwind voelt het een stuk frisser aan. Op Madeira is het lekker weer met zonnige perioden en maxima van 20-22 graden. Vanaf dinsdag wordt het wisselvallig en een paar graden kouder.

Spanje
Spanje beleeft een wisselvallige periode met aan de costa's komende dagen stevige buien. Het kan onweren en er valt veel regen. Tot en met woensdag lopen de neerslagsommen in Catalonië en Valencia op naar 200 mm. Landinwaarts in de bergen valt een dik pak sneeuw. In Barcelona en op Mallorca is het koud met 11-13 graden. In Andalusië valt het mee met de buien en schijnt de zon geregeld.

Centraal Europa

Duitsland
Er trekken enkele buien over het land en daarbij kan in de middelgebergten wat (smeltende) sneeuw vallen. Na het weekend wordt het droog weer. De wind houdt zich rustig en daardoor kan regionaal mist ontstaan. In het zuiden schijnt de zon overdag volop, het noorden heeft naast zon ook met sluierwolken en lage wolken te maken. In Berlijn wordt het dinsdag 5 graden, in München is het overdag 3 graden.

Oostenrijk
Bewolking overheerst en er trekken sneeuwbuien over de Alpen. In totaal kan zo'n 10 cm vallen. Na het weekend wordt het droog en is het fantastisch winterweer. De zon maakt overuren en het vers besneeuwde landschap steekt prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Wel is het ijskoud met in de nacht en ochtend temperaturen beneden -10 graden. Overdag blijft het een paar graden vriezen.

Zwitserland
De noordelijke delen van de Alpen hebben te maken met enkele sneeuwbuien. Na het weekend is het volop genieten van de verse sneeuw die is gevallen. Het wordt dan droog en de zon schijnt volop. In de dalen kan het grijs en mistig zijn. In de dalen komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit en hoger in de bergen kan het streng vriezen met -10 graden. Er waait bovendien een koude wind.


Yannick Damen Yannick Damen Meteoroloog
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.