Weeronline
Weeronline

  Weerbericht België

  Mix van zon en wolken, later onweer
  13 aug. 2020, 8:30 uur
  Er is een mix van zon en wolken, maar geleidelijk krijgt de zon meer ruimte en het warmt snel op. In de namiddag ontstaan felle regen- en onweersbuien. Het is heet met maxima van 29-32 graden. Ook de komende dagen duurt de hitte voort en ontstaan buien in de namiddag. Na het weekend lijkt het af te koelen. Het is dan wisselvallig met wolken, zon en buien.

  Vanochtend is het regionaal nog bewolkt, maar geleidelijk krijgt de zon steeds meer de ruimte en het warmt snel op. In de loop van de ochtend ontstaan in het binnenland stapelwolken die lokaal kunnen doorgroeien tot een enkele bui, maar op veel plaatsen verloopt de ochtend droog. Aan het einde van de ochtend is het al 26-29 graden en het belooft wederom een hete dag te worden. De wind is zwak tot matig en veranderlijk van richting.

  Vanmiddag raakt het geleidelijk bewolkt en ontstaan verspreid over het land pittige regen- en onweersbuien. De grootste kans op buien is voor het oosten, midden en noorden. Ook in het westen kan een onweersbui voorkomen. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel en windstoten. Ook kan er lokaal erg veel neerslag in korte tijd vallen. In de loop van de namiddag trekken de buien geleidelijk noordwaarts.

  Het is tropisch warm en de maxima komen op veel plaatsen uit op 30-32 graden. In de Oostkantons en in de Ardennen wordt het een graad of 29. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidelijke richting. Aan de kust kan in de namiddag een wind vanaf zee opsteken, waardoor de temperatuur wat lager uitvalt met maxima van circa 27 graden.

  Vanavond is er een mix van wolken en opklaringen. Ook kunnen opnieuw enkele regen- en onweersbuien ontstaan. In het westen, centrum en noorden is grootste kans op buien. In het oosten verloopt de avond meest droog. Door de buien wordt de ergste hitte verdreven en rond 21:00 varieert de temperatuur van 23 graden aan de kust tot 27 graden landinwaarts.

  Vannacht doven de buien geleidelijk uit en het wordt overal droog. Het is uitzonderlijk zacht en de minima komen uit op 18 à 19 graden. In de grote steden blijft de warmte van overdag nog een tijdje hangen en is het een graad of 20. In de Oostkantons en de Ardennen komen de minima uit op 15-17 graden.

  Morgen start de dag droog. Het is vrij bewolkt, maar soms kan de zon ook even schijnen. In de namiddag is wederom kans op pittige regen- en onweersbuien met hagel en lokaal veel regen. De zuidwestenwind is zwak van kracht, maar tijdens buien kan het lokaal harder waaien. De temperatuur komt uit op 26-29 graden. Aan de kust en in de hoge delen wordt het 24-25 graden. Daarmee is het een stukje koeler dan de dagen daarvoor, maar de hittegolf duurt voort. Door de hoge luchtvochtigheid zal het echter drukkend warm aanvoelen.

  Zaterdag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken, perioden met zon en enkele buien in de namiddag. In de kustgebieden en in de Ardennen wordt het 23-25 graden, elders stijgt het kwik naar 26-28 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig van kracht.

  Zondag lijkt het tijdelijk minder wisselvallig te worden en de dag verloopt grotendeels droog met een afwisseling van zon en stapelwolken. Geleidelijk wordt het ook weer iets warmer en de maximumtemperatuur varieert van 26 graden aan de kust tot 30 graden in de provincie Limburg. Aan het einde van de dag neemt de kans op regen- en onweersbuien vanuit het zuiden weer toe en de dag krijgt mogelijk toch een wisselvallig einde.

  Na het weekend lijkt de hittegolf geleidelijk af te nemen en vanaf dinsdag daalt de temperatuur overdag naar 25 graden of lager. Wel is het weerbeeld waarschijnlijk wisselvallig met een mix van wolken, zon en enkele buien.

  Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van het weer? Volg dan ons nieuwsblog.

  Donderdag 13 aug