Weeronline
Weeronline
  bootje varen in de zomervakantie in Nederland

  Deze leuke dingen kun je doen tijdens de zomervakantie in Nederland

  Aangemaakt: 20 jul 2020, 08:02 uur

  Nederland is een heerlijk land om op vakantie te zijn. Hoewel het weer niet altijd even goed is, zijn er genoeg dagen waarop je wel echt wat kunt ondernemen in de zomervakantie. En er is genoeg te doen! Wij hebben voor je uitgezocht welke leuke dingen je kunt doen in de zomervakantie in Nederland en waar je het beste weer hebt.  

  Strand, bossen, polders, meren, heuvels: als je erover nadenkt is het Nederlandse landschap super divers. Ons land heeft heel veel te bieden en zeker als je buiten de gebaande paden gaat, is er heel veel te beleven en te zien. Wist je bijvoorbeeld dat je aan de zuidoostelijke rand van de Veluwe diepe dalen en steile hellingen hebt? Je waant je in de Ardennen! Hieronder hebben we nog een aantal mooie plekken en leuke dingen die je in de zomervakantie in Nederland kunt doen op een rijtje gezet:

  Foto: Adobe Stock / dennisvdwater

  Waan je in de ijstijd bij Wageningen

  Ben je van plan om een fietstocht of wandeling te maken dan is de omgeving van Wageningen echt een aanrader. Hier vind je heel veel verschillende landschappen heel dicht bij elkaar. Van polders, rivieren, fruitbomen en heuvels, alles is op fietsafstand te bereiken.

  Dat al dit moois op zo’n klein oppervlak te vinden is, hebben we te danken aan de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Gletsjers reikten toen tot Midden-Nederland en stuwden op hun pad zand en klei omhoog. Hierdoor vormden zich zogenaamde stuwwallen, heuvels die nu nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. Heel opvallend is de Grebbeberg bij Rhenen en de daarnaast gelegen Gelderse Vallei met zijn polderlandschap en kronkelende rivier de Grift.

  Zuidelijker vind je de Nederrijn met vanaf de dijk uitzicht op de uiterwaarden, de rivier en natuurgebied De Blauwe Kamer. Beklim daarna de Veluwe, zoef over de Zoomweg en bewonder het heuvelachtige landschap aan de rand van Wageningen. Dit is maar het topje van de ijsberg, er is nog zoveel meer te zien.

  zomervakantie op een rustig plekje aan het strand in Nederland

  Foto: Adobe Stock / creativenature.nl

  Rustig dagje strand in Nederland tijdens zomervakantie

  Op hete zomerdagen is het heerlijk om verkoeling te zoeken op het strand. Alleen: het is altijd zo druk aan de ‘Costa Hollanda’. Bekende plekken zijn uiteraard Scheveningen en Zandvoort, maar er zijn ook veel rustigere stranden te vinden. Een mooi strand is bijvoorbeeld dat van Hargen bij Groet en Schoorl in het noorden Noord-Holland. Ook bij Noordwijk kun je heerlijk aan het strand zijn, als je een stukje naar het noorden loopt, weg van de drukte van het centrum. En uiteraard is Zeeland ook een aanrader. Met het heldere water aan de Zeeuwse kust waan je je een beetje in de zuidelijke streken van Europa.

  Ook bij koeler weer is het heerlijk om aan zee te zijn. Juli en augustus zijn de beste maanden om naar het strand te gaan, omdat het zeewater dan het warmst is en het vaak mooi weer is. Aan het eind van de zomer en in de herfst neemt de kans op felle buien aan de kust toe. Meer daarover lees je in ons artikel ‘Het weer aan de Nederlandse kust’.

  Lees ook: Waarom is het aan de kust vaak zonniger dan in het binnenland?

  Foto: Adobe Stock / Tom Goossens

  Zeilen in Friesland

  Zeilen, als Nederlander moet je het tenminste één keer in je leven hebben gedaan. De Friese meren zijn perfect om een tochtje te maken. Het landschap is prachtig en de meren zijn niet gelijk zo groot en ruig als de zee of het IJsselmeer. Op het water kom je helemaal tot rust en krijg je echt een gevoel van vrijheid. Zeilen is een aanrader, maar dat geldt eigenlijk voor alle watersporten. Voor de geoefende zeiler is windsurfen een leuk uitstapje. Of huur een kajak. Met een kajak kom je op de meest rustige en idyllische plekken waar je met een grote boot nooit zou komen.

  Friesland heeft het ideale klimaat als je van watersporten houdt. Er staat altijd wel wind en de temperatuur is gematigd in vergelijking tot bijvoorbeeld het zuiden en oosten van het land. In Friesland verga je niet zo gauw van de hitte. Een nadeel is wel dat het op koelere dagen ook echt koud aan kan voelen in het noorden, juist door de stevige wind en lagere temperaturen dan in de rest van het land.

  Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

  Zomervakantie in Nederland: leuke binnenactiviteit bij minder weer

  Nederland kent ontelbaar veel leuke binnenattracties. Een leuke om met je kinderen heen te gaan is bijvoorbeeld het Spoorwegmuseum. Wie was er vroeger niet gek op treinen! Voor de kleintjes is het Spoorwegmuseum een waar walhalla en de ideale uitstap wanneer het minder weer is in de zomervakantie. Leer over de geschiedenis van het Nederlandse spoor, bewonder alle prachtige oude treinen en laat de kinderen meedoen aan de vele interactieve activiteiten die het museum rijk is. Zo kun je ervaren wat het was om vroeger machinist te zijn en er is zelfs een ‘darkride’. En wist je dat het eerste station van Nederland d’Eenhonderd Roe heette en al in 1839 werd geopend?

  De leukste manier om het spoorwegmuseum te bereiken is met de trein! Vanaf Utrecht Centraal vertrekken uurlijks speciale treinen naar station Utrecht Maliebaan, waar het spoorwegmuseum zich bevindt.

  Hoofdfoto: ANP / Robin Utrecht

  Door: Yannick Damen