Weeronline
Weeronline
  recordreeks

  Voor het eerst na recordreeks van 233 dagen kouder dan 10 graden

  Aangemaakt: 20 nov 2020, 16:43 uur

  Vandaag bleef de temperatuur in De Bilt voor het eerst sinds 31 maart steken onder 10 graden. Hiermee zijn twee records duidelijk geworden. De recordreeks met dagen waarop de maximumtemperatuur uitkwam op 10 graden of meer is op 233 dagen gezet. Daarnaast is 20 november de dag geworden waarop het recordlaat voor het eerste in het najaar kouder dan 10 graden bleef.

  Met een maximumtemperatuur van 8,5 graden in De Bilt is een recordlange periode met maxima van 10,0 graden of hoger ten einde. Het oude record uit 2011 stond op 228 dagen. Dit jaar is uitgekomen op 233 dagen. Het record was afgelopen zondag al gebroken. Sindsdien is het tot en met gisteren elke dag warmer dan 10 graden geworden.

  Een reeks van 200 dagen of meer met temperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in slechts 16 van de 120 jaren dat in De Bilt gemeten wordt voor. Opvallend: van die 16 jaren vallen er 10 in deze eeuw en slechts 6 in de hele 20e eeuw! Dat zulke lange reeksen met zachte dagen tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger is volledig toe te schrijven aan klimaatverandering.

  Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden. Daardoor is het aantal dagen in het voor- en najaar waar de temperatuur net onder de 10 graden duikt, waardoor een reeks verbroken wordt, kleiner geworden. In juli en augustus is de maximumtemperatuur in De Bilt nog nooit lager dan 10 graden geweest.

  Ook de datum is een record

  Dat het vandaag pas voor het eerst na de zomer de hele dag kouder bleef dan 10 graden is ook een record. Het oude record was 16 november en stamde uit 2015. Dit record sneuvelde maandag al, maar sinds vanmiddag is duidelijk dat het nieuwe record 20 november is.

  Weten of het binnenkort weer 10 graden of meer wordt? Lees dan ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: Johnny Willemsen

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen