Weeronline
Weeronline
  lokale vorst

  Eerste lokale vorst van dit najaar een feit

  Aangemaakt: 18 oktober, 05:51 uur

  Op weerstation Twenthe koelde het om 1:50 uur af naar -0,7 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van dit najaar gemeten. De vorige keer dat het in ons land ergens vroor was op 16 mei. In Hupsel (Gelderland) daalde het kwik toen naar -0,3 graden.

  Aan de grond kwam het deze nacht tot dusver op meer plaatsen tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 centimeter hoogte werd ook gemeten in Twenthe. De temperatuur daalde bij de grassprietjes naar -3,2 graden.

  Op 20 september 2020 vroor het al voor het eerst dit seizoen aan de grond. Twenthe had de primeur van de eerste lokale grondvorst na de zomer.

  Eerste vorst van het najaar gemiddeld eind oktober

  In het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meest vroege datum voor de eerste lokale vorst is 15 september 1971. Op KNMI-meetstation Deelen (Gelderland) daalde de temperatuur naar -0,1 graden. Een dag later dat jaar kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Soesterberg daalde de temperatuur naar -2,2 graden en in Winterswijk werd het zelfs -2,4 graden. Ook De Bilt had vorst met -0,4 graden en daarmee was het de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.

  In 2000 pas halverwege december de eerste vorst

  In 2000 duurde het tot ver in december voordat het ergens in het land tot vorst kwam. Pas op 16 december daalde de temperatuur in het zuiden van het land tot onder nul. Het koudst was Gilze-Rijen met -1,8 graden. Een dag later noteerde ook De Bilt een vorstdag en daarmee was 17 december 2000 de meeste late officiële vorstdag ooit.

  Vorig jaar eind oktober eerste lokale vorst

  In 2019 vond de eerste lokale vorst plaats op 29 oktober. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur naar -0,5 graden en in Eelde daalde het kwik tot -0,4 graden. Nog een jaar eerder viel de eerste vorst vroeg. Op meetstation Twenthe daalde de temperatuur op 29 september 2018 naar -0,8 graden.

  Verlopen ook de komende nachten koud? Dat lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

  Foto: ANP / Vincent Jannink

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen